Tulpenvaas.
Delft krijgt de grootste tulpenpiramide ter wereld! Het beschilderen van dit 12-meter hoge kunstwerk is gestart. Initiatiefnemer Paula Kouwenhoven van Land Art Delft en wethouder Bas Vollebregt van o.a. cultuur hebben symbolisch de eerste penseelstreken aangebracht. De penselen zijn nu weer overgenomen door de schilders van Royal Delft. Zij schilderen het kunstwerk op ambachtelijke wijze met de hand af.
Sinds het kunstlandschap van Land Art Delft bestaat, heeft directeur Paula Kouwenhoven de wens om hét icoon van Royal Delft, de “Tulpenpiramide”, te vergroten als eerbetoon aan de stad Delft en haar beroemde product het Delfts Blauwe aardewerk. Daarom wil Land Art Delft een landmark realiseren waarbij het Delfts blauw herkenbaar is en wel in de meest iconische uitvoering: de tulpenpiramide.
De tulpenpiramide, die op de grens van Delft langs de A13 in het kunstlandschapspark wordt geplaatst, zal van grote afstand al gezien en ervaren worden als uitnodiging om te komen naar de stad met haar lange historie in nijverheid, innovatieve kennis en internationale betrekkingen.
Deze tulpenpiramide wordt uitgevoerd in een megagrote afmeting en zal de grootste ter wereld worden.
Het Project ‘De Tulpenpiramide’ is in 2019 gestart als een onderdeel van het themajaar ‘Delft & de Gouden Eeuw’ en bestaat uit een samenwerking van Land Art Delft met Royal Delft. De Gemeente Delft, Delft Marketing en diverse ondernemersorganisaties hebben ook bijgedragen aan het project. Het schilderen van de tulpenpiramide vindt plaats op het evenemententerrein van Lijm & Cultuur dat hiervoor een gebouw beschikbaar stelt.
DE VAAS
Het is een kunstwerk van 12 meter, een kwalitatief hoogwaardig piramide, gemaakt van innovatieve duurzame materialen . Het unieke landmark met Delfts blauw beschilderde motieven wordt geplaatst in het landschappelijk beeldenpark van Land Art Delft als een obelisk op de Delftse stadsgrens.
HISTORIE VAN DE TULPENPIRAMIDE
De tulpenvaas is een speciaal voor tulpen ontworpen vaas en dient vooral als pronkstuk en statussymbool. De eerste (keramische) tulpenvazen worden in Delft in de 17e eeuw ontwikkeld en zijn met een Delfts blauw of Chinees decor versierd. De tulpenvaas wordt vaak als geschenk gebruikt bij koninklijke bezoeken. Tijdens de regering van Koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart geniet deze vaas een enorme populariteit. In de Gouden Eeuw zijn tulpen een statussymbool en bijna onbetaalbaar; een tulp heeft in de hoogtijdagen zelfs de waarde van een grachtenpand. Tulpenbollen speelden een unieke rol in de economie en worden wel ‘De bitcoin van de 17e eeuw’ genoemd.