David Veldhoen (Nederland) - Melarium/bijenhuis

2015


Het Melarium, ontleend aan het Latijnse melis (honing), is een kunstwerk in architectonische gedaante. Bijen, imkers, wetenschappers en bezoekers komen samen in een enorme bijenkast die veel weg heeft van de drieledigheid van het bijenlichaam. Inwendig bestaat het gebouw uit een kop-, midden- en achterdeel. In de kop bevindt zich een open wenteltrap, waar men al stijgend een andere kijk op de omgeving krijgt. In het middendeel vindt de verwerking van de honing plaats en in het achterdeel wordt de honing uit de raten geslingerd
De met vierduizend gaatjes geperforeerde massief houten schil verwijst naar het oog van een bijenkoningin. De bezoeker ziet vanuit het Melarium een 'gepixeleerd’ landschap voor zich, de notie van het bestaan van een andere ongrijpbare werkelijkheid. Het dakterras biedt op gemiddelde vlieghoogte van de bijen uitzicht over Midden-Delfland. Er is bovendien een ruimte waar aandacht aan educatie en lezingen besteed kan worden.

Het Melarium is een ode aan de bijen, de imkers, de zon en wil een kruisbestuiving zijn van kunst, natuur en technologie.

http://www.davidveldhoen.nl


Buitenring
email