Brug karitaat molensloot

Het park van LAD met sculpturen en installaties zal beter toegankelijk worden met de aanleg van een brug over de Karitaatmolensloot. In 2014 is een wedstrijd uitgeschreven voor studenten van de Technische Universiteit Delft om hiervoor een brug te ontwerpen. Uiteindelijk is gekozen voor de Symbio-brug van de Griekse student Rafail Gkaidatzis. In 2016 is begonnen worden met de bouw achter Deltares.

December 2014: De winnaar van de brug wedstrijd is: Rafail Gkaidatzis

Het winnende ontwerp

Gesitueerd tussen twee gebieden met een verschillend karakter, wil de Symbio-brug het unieke karakter en de unieke sfeer van beide zijden in één structuur samenbrengen. Van de ene zijde zien we de natuurlijke polder terug in de effectieve structuur van de brug die uit een stalen steunbalkconstructie bestaat. Het complexe systeem van een bruggebint met gladde hoeken krijgt aldus een organische vorm die veel weg heeft van natuurlijke structuren, zoals een visgraat, een blad of een bijencel.

Van de andere kant zijn de innovatie en kennis van het Science Park Technoplolis verwerkt in het bruggendek. Het dek, dat een vloeiende lijn heeft die van vorm verandert als men over de brug loopt, suggereert de snelle veranderingen die een technische ontwikkeling met zich meebrengt. Innovatie komt hierbij ook tot uiting in het materiaal. Het niet-dragende dek bestaat uit 16 gegoten kunststofplaten die versterkt zijn met glasvezel en bevestigd aan de hoofdconstructie. Tenslotte zijn zit- en rustplaatsen ontworpen als onderdeel van het dek en de doorlopende leuningen.

De structuur waarvoor gekozen is, met een niet-dragend innovatief dek dat geconstrueerd is met baanbrekend nieuw materiaal en dat ondersteund wordt door een organische hoofdstructuur, houdt een boodschap in die wij niet mogen vergeten. Het is een feit dat onze technologische ontwikkeling en scheppende wereld gestoeld zijn op de natuur. De natuur is voor onze ontwikkeling even belangrijk als de structuur voor een brug.

De Symbio-brug omvat een deel van het woord symbiose. Het woord dat is afgeleid uit het Grieks en `samen´ en `leven´ betekent, beschrijft een nauwe en langdurige interactie tussen twee of meer verschillende elementen. Natuur en technologie zijn de twee elementen die symbolisch samengaan in deze Symbio-brug.




email